Manja slova Veća slova RSS
>

Topaz Driller je stigao

Topaz Driller je stigao
Datum objave: 15.03.2021 05:16 | Autor: Jelena Savkovic

Ispis Štampaj stranicu


13-mart-2021

Saopštenje: Topaz Driller je stigao

Postrojenje koje će da vrši prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore, Topaz Driller, stigao je na lokaciju večeras oko 19:00, nakon petodnevnog putovanja od Malte gdje su vršene finalne pripreme za predstojeće bušenje.

Posada je do danas bila u karantinu u Podgorici i počelo je njihovo ukrcavanje na Topaz Driller. Nakon toga, slijedi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC, sa sjedištem u Aberdinu UK, koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi. Uporedo tokom vršenja inspekcije, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje koja se nalazi u Logističkoj bazi u Luci Bar.

Ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje će početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

Planirano je da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28km od obale i buši se na dubini od 6525m, traje između 120 i 180 dana, te da će do kraja ove godine biti poznato da li na ovoj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika.

Druga istražna bušotina, koja je takođe dio Radnog programa predmetnog ugovora, biće nešto bliža obali , na oko 18 km udaljenosti, biće znatno plića- ne dublja od 1500m.

Prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna na kome će biti pozicioniran Topaz Driller.

Uprava za ugljovodonike